KLÄDVÅRD

klädvård

Visste du att dina klädesplaggs miljöpåverkan är som störst efter det att du tar hem dem från butiken? Det kan låta rätt galet när vi ju alla vet hur stor påverkan ett plagg har, oavsett om det är konventionellt producerat (det vill säga, allra störst påverkan) eller miljövänligt producerat (mindre påverkan). Men ett plagg som vi äger i några år är med om mycket: det blir många turer i tvättmaskinen, med tillhörande tvätt- och sköljmedel, och tillslut kanske vi – hemska tanke! – kastar plagget på soptippen.

Därför är det ju viktigt att ta väl hand om sina kläder, så att de håller sig fina länge och kan vara med i garderoben i många år. Att dessutom försöka minimera påverkan under exempelvis tvätt och tork, är en bra väg att gå för en mer hållbar garderob ur mer än en materialsynvinkel! Nedan ger Ecosphere några ganska grundläggande råd och tips – du har säkerligen hört de flesta av dem förut, men ibland är det bra att bli påmind:

  • Vädra! Många plagg vill enbart bli vädrade, och en rejäl genomvädring är i många fall likvärdigt en tvätt i maskin för dessa plagg. Stickade tröjor och jackor mår alltid bra av en vädring.
  • Punktmarkera! Att ösa i fläckborttagningmedel i tvättmaskinen när det enda du vill få bort är en liten kaffefläck på tröjan är inte en så miljövänlig idé. Testa att istället punktrengöra fläcken. Galltvål är ett naturligt alternativ som funkar bra på de allra flesta typer av fläckar, och är en restprodukt från köttindustrin (svensk galltvål är gjord på oxgalla). Det finns såklart även veganvänliga varianter.
  • Följ goda råd! Lappen med tvättinstruktioner i klädesplagget finns där av en anledning: följ dessa. Men för de allra flesta kläder funkar det alltid att tvätta på lägre temperatur, och 30grader i maskin är utmärkt för att minska sin klimatpåverkan. En kallare tvätt sliter dessutom ofta mindre på plagget, och gör att det håller längre.
  • Handtvätta! Sköra plagg mår bäst av handtvätt. Även kläder med detaljer som kan riskera att fastna eller förstöras i en tvättmaskin (ex. fransar) är bra att handtvätta för att behålla formen på.
  • Sköljmedel? Nä, du behöver faktiskt inte skölj- eller mjukmedel, din tvätt håller sig fin ändå. Försök välja tvättmedel som är märkta med Bra Miljöval, eller gå över till än mer skonsamma alternativ som exempelvis tvättnötter.
  • Strunta i värmen! Torktumlare och torkskåp i all ära, för fort går det ju. Men att låta plaggen lufttorka på en klädställning, inomhus eller utomhus, är klart mer klimatsmart och dessutom mer skonsamt.
  • Laga! Små hål och revor är det allra bäst att laga så fort de uppstår – för annars blir de såklart bara större. Gör det själv, be en vän om hjälp eller lämna in till en skräddare eller sömmerska.
  • Förvara rätt! Givetvis är det inte bara tvättande och användande som sliter på kläderna – hur du förvarar dem spelar också roll. Skor mår bra av skoblock och omvårdnad, stickade klädesplagg vill helst ligga ned så att de inte ”hänger av sig” sin passform. Bra galgar för olika typer av plagg och koll på hur just dina kläder mår bäst av att förvaras är A och O!
  • Kasta inte! Kläder du inte längre vill ha som är i bra skick bör lämnas till en god vän eller till second hand. Om de inte längre går att använda på grund av för stort slitage, försök i första hand att lämna dem till textilåtervinning. Vanliga soporna är sista utvägen.

 

Du har väl inte missat att Ecosphere erbjuder några riktigt bra produkter just när det kommer till klä- och skovård? Du hittar dem alla HÄR.

Illustration: Åsa-Rind Strand Hollmer.