SKOVÅRD

skovård

”These boots are made for walkin’” sjöng Nancy Sinatra redan 1966, och om hon tog väl hand om sina skor skulle de gå att använda än idag. Knepet för ett par skor som håller i en evighet? Rätt skovård och en massa kärlek!

Kärleksbiten är enkel: hitta ett par skor i en modell som du verkligen gillar, som är tidlösa och sköna och dessutom riktigt snygga. Eller ja, enkelt och enkelt. Men det händer ibland! Använd de sedan så länge du bara kan. Att vårda sina skor kräver ett visst mått av rutin och kontinuitet. Det är framför allt skor av diverse olika skinn-, mocka- och nubuckmaterial som behöver lite extra kärlek för att hålla en livsstil. Anledningen är för att skinn är ett levande material, och precis som huden så mår den inte bra av att bli torr och kan då lätt spricka.

Några grundregler finns för alla typer av skor:

  • Håll skorna rena och pustade.

  • Använd skohorn istället för att kliva i skorna – då håller bakkappan längre.

  • Trampa inte ur skorna direkt i hallen! Knyt upp skosnören, lossa spännen och kardborrband. Precis som när du använder skohorn för att kliva i skorna så gör detta att bakkappan håller längre.

  • Skoblock är en fin idé för att behålla formen på skorna, så se till att använda det när du inte är ute och knallar. Skoblock är dessutom extra bra för säsongsförvaring av skor.

  • Att låta skor vila varannan dag behövs för att de ska torka ut. Då alla har fotsvett och svettas runt 5 cl per dag behöver skor torka mellan användningarna.

  • Blöta skor ska torka i rumstemperatur – annars kan de spricka!

Tipsen ovan fungerar fint för alla typer av skor, oavsett om de är i skinn eller syntet. Skor i syntetmaterial ska inte impregneras, å ena sidan då det inte behövs och å andra sidan för att vissa preparat kan förstöra syntetskorna.

Rengöringen av skor är i sig rätt enkelt: borsta bort smuts, och om du behöver kan du tvätta med lädertvål. Här gäller det att passa sig för att inte blöta ned skon för mycket – en fuktig trasa att tvätta av med räcker oftast utmärkt. Återbruk är en bra idé – en ren gammal bomullströja funkar bra som trasa, och en gammal tandborste kan fungera för att komma åt smuts vid sulkanten. När du gjort rent skorna är det dags för impregnering och puts. Olika material har olika önskemål.

Skinnskor gillar skokräm. Rätt nyans är såklart viktigt – sen är det bara att stryka på ett jämnt och tunt lager av skokräm. Låt krämen torka ett par minuter och putsa sedan skon med en trasa eller borste. Om du vill att skorna ska glänsa lite extra så kan du använda ett par gamla nylonstrumpbyxor för att putsa upp dem.

Mockaskor ska du vara försiktig med. Mocka är ett känsligt material, och för att rengöra ska du använda en mockaborste. En eventuell fläck på mockan kan alltid suddas bort med ett så kallat ”mockagum”. När du rengjort skorna använder du en mockaspray för att fräscha upp. Nubuckskor påminner om mockaskor, och för dessa kan du använda en impregneringsspray.

Saltfläckar eller saltränder som tyvärr gärna uppstår på läderskor kan du få bort med hjälp av vanligt vatten med ett par droppar citron i. Använd en trasa och massera skinnet försiktigt, uppifrån och ned mot sulan. När du fått bort fläcken ska skorna torka i rumstemperatur. Efterbehandla sedan med skokräm och impregnering. Tänk på att om du inte tar bort saltfläckarna torkar de ut skinnet och gör att skorna till slut spricker.

Nya skor har ofta inte fått någon omvårdnad alls, förutom att de brukar vara blankpolerade. Ta för vana att putsa med skokräm och impregnera direkt innan du börjar använda dem. Skor som gått sönder lämnas med fördel in till skomakaren – om du är snabb med att lämna in dem blir det ofta både enklare för skomakaren och billigare för dig.

Vi använder ju alla olika skor på olika sätt, och därför kan en korrekt sula göra underverk för livslängden på dina skor. Lädersulor ska till exempel aldrig användas utomhus, så om du har planer på utomhusaktiviteter se då till att skomakaren sätter dit en gummisula eller liknande. En tunn gummisula på en träklack gör också underverk för sulans livslängd.

Att skor håller längre om man tar väl hand om dem är helt enkelt inga konstigheter. Att investera i ett par riktigt bra skor, oavsett om de är nyproducerade eller köpta begagnat, är en bra idé. Därefter följer bara att få in vanan och rutinen att ta hand om sina skor själv – eller lämna in dem till skomakaren med jämna mellanrum för att få en uppfräschning. Att rengöra, putsa upp och impregnera ett par skor tar inte alls särskilt lång tid när man väl har lärt sig hur man ska göra.

”Buy less, choose well, make it last”, som Vivienne Westwood en gång sa är hela grundfilosofin för skor som räcker en livstid. Dessvärre finns det idag många – de allra flesta, tyvärr – skovårdsprodukter som har ingredienser som flourkarboner, lösningsmedel, propellanter och annat du varken vill köpa eller använda, även om du vill att dina skor ska hålla. Som tur är dyker det upp allt fler ekologiska och naturliga alternativ på marknaden till snarlika priser som de kemikaliestinna varianterna. Så se till att investera i å ena sidan ett par bra skor, gärna ekologiskt och vegetabiliskt garvat skinn, och å andra sidan i bra borstar, trasor och skovårdsprodukter. Och icke att förglömma – bli bästa vän med din skomakare!

Illustration: Åsa-Rind Strand Hollmer.