GARDEROBSRENSNING – HUR GÖR MAN?

GARDEROBSRENSNING - HUR GÖR MAN?

GARDEROBSRENSNING - HUR GÖR MAN?

Garderobsrensning! En företeelse de allra flesta av oss har en hatkärlek till. Å ena sidan skönt att få ordning, och å andra sidan en påminnelse om allt som inte längre passar och alla misslyckade köp man har gjort. Att regelbundet försöka rensa garderoben, företrädelsevis i samband med en ny säsong, är en riktigt bra idé: du får koll på vad du har, vad du saknar och vad du kan göra dig av med. Syftet med rensningen är ju trots allt inte bara att få ordning, utan precis som ett företag bör du inventera och se över din nulägessituation. Så hur går man till väga?

  • Börja med att plocka ut allt från garderoben. Ja, vi menar ALLT. Töm byrålådorna, garderoben, jackorna som hänger i hallen och ta fram skorna som står undangömda på en hylla. Ta fram lådorna med saker som inte är i säsong just nu. Lägg allt på sängen eller annat lämpligt utrymme

  • Städa garderoben, byrån och de där andra platserna du hade kläder på. Det är ju ingen idé att hänga tillbaka en välstrukturerad garderob i ett smutsigt utrymme! Dammsug och torka av.

  • Gör sedan plats för 5 olika högar. Varje hög symboliserar vad du ska göra med kläderna sen när du väl har sorterat upp dem. Vissa av högarna kan med fördel bestå av en kartong eller påse som grund – för det som hamnar i dessa högar ska inte vara kvar hemma hos dig särskilt länge till. Vi rekommenderar att sortera upp enligt följande högar: Spara – Laga – Vinter/Sommarförvaring – Sälj/Skänk – Kasta.

Sen kommer vi till den stora utmaningen: att faktiskt rensa. Klassiska frågeställningar som ”Har jag använt den här det senaste året?” och ”Passar den här fortfarande mig?” funkar fortfarande. Den som känner sig osäker kan med fördel ta hjälp av en vän eller flera som får agera domare för huruvida vissa plagg får stanna kvar i garderoben eller ej.

Vad ska sedan hamna i vilken av dina 5 högar?

  • SPARA: Prova allting, och så länge det sitter bra, är i en färg och modell du gillar, och har använt någorlunda regelbundet den senaste tiden, så är det helt klart något att spara. Här får man ibland vara hård mot sig själv: det är sällan värt att spara plagg som du ska ha eftersom du planerar att gå upp/ner i vikt, eller om du mot oddsen skulle bli inbjuden till Nobelfesten.

  • LAGA: Här hamnar alla kläder, skor och accessoarer som behöver professionell hjälp för att återigen bli sitt bästa jag, eller plagg som det räcker om du själv tar itu med lite nål och tråd för att de ska bli som nya. OBS att det som ska lagas faktiskt ser till att bli lagat den närmsta månaden – annars kommer du ha exakt samma saker i den här högen nästa gång du gör en garderobsrensning.

  • VINTER/SOMMARFÖRVARING: Här lägger du allt som från början faller in under kategorin SPARA, men som verkligen inte är i säsong just nu. Lägg fint i en låda och spara i garderoben eller på vinden tills rätt säsong inträffar. En av fördelarna med det svenska vädret är att många klädesplagg fungerar året om: tjocka tröjor behövs även på sommaren, och den där tunna klänningen passar till festen mitt i december. Allt handlar om anpassning till vädret och hur många lager du tar på dig när du går ut. Glöm inte bort att plocka fram den här lådan igen innan du ger dig ut för att köpa något nytt inför den stundande säsongen, annars är det stor risk att du kommer hem med något som du faktiskt redan har.

  • SÄLJ/SKÄNK: Här hamnar allt som inte platsar i SPARA (fel färg, storlek, passform, har inte använts på evigheter), men som är helt och rent. Vissa godbitar i garderoben som man själv inte längre använder eller inte längre passar i går att få några slantar för när man säljer begagnat. Kläder och accessoarer i en lägre prisklass (och framför allt i sämre kvalitet rent materialmässigt) är enklare att lämna in på närmsta välgörenhetsbutik. Du kommer aldrig få pengarna tillbaka för dåliga inköp – men se åtminstone till att de kommer till användning hos någon annan!

  • KASTA: Här hamnar allt som är utslitet, som har fläckar bortom räddning eller är trasiga på ett sätt som ej går att laga – och i vissa fall trasigt på ett sätt att det tyvärr inte är värt varken tid eller pengar att få det lagat. Lämna till kläd- eller textilåtervinning om du har möjlighet, vilket vissa butikskedjor bland annat erbjuder. Energiåtervinning via hushållssoporna är sista anhalt!

Grattis – nu är det bara att hänga in det som är kvar i garderoben! Nu när du inventerat och har koll på vad som faktiskt finns, upptäcker du med all säkerhet att du har väldigt mycket av vissa typer av plagg, och alldeles för lite av annat. Du har nog också några önskemål och behov av vissa nyinköp. Skriv en lista på vad du vill ha och behöver, och här platsar givetvis bara sådant som du verkligen vill ha och som skulle förgylla din garderob (och som gör det bra mycket enklare att bestämma outfit på morgonen).

 

Lämna ett svar